Detta är information från Jeep

Jeep – hemligheternas varumärke

I mer än 75 år har varumärket Jeep stått för äventyr, äkthet, passion och frihet.
Att köra Jeep är att inte vara begränsad, att kunna gå sin egen väg och ta sig dit få andra kan.
Men Jeep är också ett varumärke med mytomspunna hemligheter.
Följ med när vi avslöjar några av dem!

Spana in alla Jeep-modeller – vilken är din favorit?

Det händer att en del produkter eller varumärken får så stort genklang i våra sinnen att det blir en symbol för en hel genre. De flesta av oss tvekar till exempel inte att kalla alla scootermärken för Vespa. Och när du häller upp kaffe ur din termos, tänker du inte ens på att Thermos en gång var ett varumärke för en specifik varmhållningsflaska.

Säger du att du kör Jeep, så undrar många vilket märke av Jeep du pratar om. Begreppet Jeep är nämligen en symbol för något så mycket större än ett transportmedel. Och fast det finns många fyrhjulsdrivna bilar som går att köra i så väl terräng som på komfortabel asfalt, så finns det bara ett original.

Fyrhjulsdriven och lättreparerad

Historien om Jeep börjar 1940. I juni begärde USA:s försvar in anbud på ett lätt spaningsfordon som skulle kunna ta sig fram i svåra förhållanden. I november samma år kunde tillverkaren Willys-Overland visa upp den första prototypen, Quad. Designen gjordes på hissande 75 dagar.

Efter ytterligare ett års modifiering av prototypen beställde försvarsmakten 16 000 exemplar av den fyrhjulsdrivna, lättreparerade, terränggående Willys MB.

  • Jeep Willys MA från 1941.

Döpt efter ett djungeldjur?

Hur modellen fick namnet Jeep är omtvistat. Vissa hävdar att namnet härstammar från att soldaterna var så imponerade över det nya fordonet så de kallade det Jeep efter Karl-Alfreds lilla ”djungeldjur” Eugene the Jeep som kunde lösa omöjliga problem och röra sig mellan dimensioner.

Hur som helst gav USA:s försvarsmakt snabbt fordonet namnet GP, men det är inte helt klarlagt vad det betyder. En del gör gällande att det står för “General Purpose”, alltså “allmän användning”, men andra menar att G står för government-use och P är hjulbasen 80 tum. Hur det nu än är, så började soldaterna dra ihop GP till “Jeep” och namnet fastnade.

När andra världskriget slutade hade Willys- Overland tillsammans med Ford levererat 600 000 Jeepar till USA:s försvarsmakt.

Vill du klämma och känna på Jeep-modellerna? Boka provkörning här!

Wagoneer blev stilbildande

Efter kriget lanserade Willys-Overland ett civilt fordon för användning i inom jordbruket. Populariteten bland civilbefolkningen resulterade i att det producerades nya modeller. 1948 kom så den första modellen som mer såg ut som en vanlig personbil — Jeepster. Den blev ingen storsäljare, men den förevigades av det brittiska rockbandet T-Rex i låten ”Jeepster”.

Under 50-talet låg fokuset mest på fordon för militärt bruk, men på 60-talet gjordes ett nytt försök att slå igenom på den civila marknaden och lanserade den första fyrhjulsdrivna suven i form av Jeep Wagoneer, 1964.

Modellen blev stilbildande och tillsammans med Jeeps pickuper och andra arbetsfordon byggde Wagoneer upp Jeeps rykte om pålitlighet, tuffhet och förmåga att ta sig fram på alla underlag.

Spana in Jeeps nya hybrider som släpps i början av 2020 här!

  • Jeep Wrangler från 1990.

Ökat försäljningen – fem år i rad

På 70-talet togs Jeep över av företaget AMC och det var nu som fokuset hamnade på tuffa, roliga, sportiga och användbara modeller – på allvar.

Med Renegade återvände Jeep till sina rötter som tufft, enkelt och roligt fordon. Cherokee-modellerna vände sig till de som ville kombinera pålitlighet och framkomlighet med bekvämlighet.

Och sedan dess har Jeeps popularitet bara växt, Jeep ökade sin försäljning i Europa för femte året i rad och försäljningsvolymen för 2018 är dubbelt så stor som år 2015. Jeep ingår nu i FCA-koncernen, som hårdsatsar inför framtiden. Varumärket står för äventyr, passion och frihet, kanske mest förknippat med ikoniska Wrangler, men även modellerna Cherokee, Renegade, Compass tilltalar äventyrare över hela världen.

Gömda designdetaljer

Som bekant är varumärket Jeep och dess ursprung mytomspunnet, men det är inte den enda hemligheten som Jeep bär på. Designteamet har gömt små detaljer i modellerna för att hylla Jeeps ursprung.

Nästa gång du ser en modern Jeep, så titta lite närmare. Alla modeller har sina egna överraskningar ”easter eggs”. På vissa, såsom Wrangler kan du kika på bland annat vindrutan. Här har man lagt till en bild på den gamla klassiska Willys-jeepen.

  • Kryssformen på baklyktorna är en påminnelse från den klassiska bränsledunken ”Jerrycan” från 1930-talet.

Och när du ändå är närgånget nyfiken så kolla in framlyktorna. Ibland finns där en stiliserad bild av den gamla Willys-jeepens grill ingraverad. Den symboliska grillen hittar du lite här och var i de olika Jeepmodellerna så var uppmärksam.

När du tankar Jeep Renegade, bli inte förskräckt av spindeln som sitter vid påfyllningen och säger Ciao Baby. Det är en hälsning från den italienska fabriken i Melfi, där bilen tillverkas.

Och om du undrar över kryssformen på baklyktorna på bland annat Renegade, så är de en påminnelse om den klassiska ”Jerrycan”, bränsledunken från 1930-talet.

Det är en välbevarad hemlighet hur många ”easter eggs” det finns på varje modell.

Det är bara att börja att leta…

Vill du veta mer om Jeep? Läs historian här!